Alianța Părinților, Asociația Juriștilor pentru Drepturi și Libertăți și Starea de Libertate, în urma unui semnal de alarmă tras de av. Elena Radu, îndeamnă cetățenii să transmită urgent guvernanților e-mailuri și mesaje pe WhatsApp în care să solicite organizarea de dezbateri publice și retragerea proiectului de OUG privind finanțarea de către România a antrenării operaționale de piloți ucraineni de avioane F-16 la Baza 86 Aeriană Fetești.
„Acesta este unul dintre pașii semnificativi ……. pe care Ordinea Mondială ni-i impun pentru a ne târî în acest război care durează indefinit, pe care Ucraina nu vrea să-l piardă, iar Rusia nu vrea să-l câștige. Se mișcă cu încetinitorul, iar noi suntem târâți în el. Oare nu au văzut guvernanții României ce ar putea să însemne explozii pe teritoriul românesc? Oare nu știți cum este să se întoarcă acasă copiii în saci de plastic, ca pe vremea pandemiei, doar că de data asta făcuți bucăți de o dronă? Nu avem ce căuta în acest război!” ‒ avertizează Pompiliu Diplan, într-un mesaj video transmis pe pagina de Facebook (Video integral, la finalul articolului).
Dacă ne pasă de pace în România, să luăm atitudine!
Cele 3 documente de trimis pentru această acțiune sunt:
1. Solicitarea de dezbatere publică, la transparenta.decizionala@mapn.ro;
2. Întrebările despre cheltuielile pe care le implică această OUG ‒ la toate adresele de mai jos;
3. Scrisoare-cerere pentru retragerea proiectului de OUG ‒ la toate adresele indicate.
Important: completați doar cu numele, localitatea de domiciliu (fără alte detalii), nr. de telefon, e-mail. La sfârșitul documentului: numele și prenumele, adresa de e-mail pe care așteptați nr. de înregistrare și răspunsul.
Documentul 1 (atenție, aici ne apropiem de deadline! Suntem contra cronometru!):
Subsemnatul/a…………., domiciliat/a în ………., telefon ………, e-mail: ……………….., solicit ca MApN să organizeze o dezbatere publică pe tema Proiectului de Ordonanță de urgență a Guvernului privind finanțarea de către România a instruirii personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană Fetești.
Solicit ca dezbaterea publică să fie organizată cu posibilitate de participare directă și online a reprezentanților societății civile precum și a oricărui cetățean care dorește să participe.
Pentru ca această dezbatere sa fie una reală, și nu un simulacru, solicit alocarea unui timp suficient pentru discuții, asigurarea posibilității de participare tuturor doritorilor și anunțarea dezbaterii în timp util (cu cel puțin trei zile înainte de data stabilită).
Solicit număr de înregistrare pe adresa de e-mail: ……………
Cu stimă,
………………..
**********
Documentul 2:
Subsemnatul …………………., domiciliat în …………, telefon …….., e-mail ……….., în temeiul dispozițiilor art. 31 – Dreptul la informație ‒ din Constituția României și al Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, solicit următoarele informații:
- Este adevărat că instruirea și licențierea unui pilot de avioane F16 costă 6,8 milioane euro (și dacă nu, cât costă)?
- Este adevărat că doriți să decideți ca România să instruiască în jur de 350 piloți ucraineni (și dacă nu, câți)?
- Este adevărat că România va plăti 2,4 miliarde pentru instruirea piloților Ucraineni (și dacă nu, cât)?
- De ce în proiectul de OUG nu apare scris nimic explicit la secțiunea a 4-a impact financiar?
- Este adevărat că acești bani au fost deja bugetați înainte de a fi adoptată OUG pusă în dezbatere publică?
Solicit număr de înregistrare și răspuns pe adresa de e-mail: …….
**********
Mesajul / documentul 3
Către Ministerul Apărării Naționale
Către Guvernul României
Referitor la Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind finanțarea de către România a instruirii personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană Fetești, cetățenii României vă comunică următoarele:
Prin această OUG, MapN dorește să creeze cadrul pentru ca România să-și asume, fără consultarea cetățenilor, suportarea unor costuri uriașe pentru hrănire, cartiruire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, echipament special, bunuri și servicii conexe, acordate piloților ucraineni. În preambul se recunoaște că acest cadru legal nu există.
Prin propunerea de abilitare a MApN în vederea încheierii contractelor de achiziții prin derogare de la prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice (Art 2), această OUG creează cadrul pentru afaceri veroase, care nu au nimic comun cu securitatea și interesele României. Extrem de grave, însă, sunt consecințele politice, militare și sociale pe care această OUG le-ar produce.
În motivație se menționează un „angajament asumat de România pe plan internațional” și se face trimitere la două declarații de anul trecut: a ministrului MApN și a președintelui Iohannis. Cele două declarații, invocate ca motive, nu au valoare juridică și nu obligă România cu nimic, ca stat.
Se afirmă în proiectul de OUG că nerespectarea „angajamentului asumat de România pe plan internațional”, adică neasumarea acestor cheltuieli (în baza unui angajament care nu există), „ar aduce atingere imaginii României”. Afirmația este complet nefondată deoarece România nu are obligații exprese, asumate în baza unor tratate.
Se afirmă, de asemenea, absolut aberant, că antrenarea piloților ucraineni pe teritoriul nostru ar transmite „un mesaj de coeziune în cadrul UE și NATO”, și „ar consolida normele statului de drept”. Legătura dintre piloții ucraineni și statul de drept o văd numai autorii proiectului!
La secțiunea „Impact socioeconomic”, în mod absolut inexplicabil, Ministrul Apărării afirmă că actul normativ nu implică „beneficii și costuri estimate” (!), nu are niciun impact social (!) și nu ar avea impact asupra mediului înconjurător (!).
Documentul menționează, însă, că instruirea piloților ucraineni pe teritoriul României ar avea „impact asupra intereselor proprii de securitate ale României” și sugerează un impact benefic (!).
Impactul ar exista, dar ar fi unul catastrofal, deoarece adoptarea acestei OUG ar fi exact pasul necesar pentru ca războiul ruso-ucrainean să devină o conflagrație mondială.
Conform Kiev Post, „cele mai probabile facilități NATO care să sprijine avioanele ucrainene sunt în Polonia, pentru întreținere, și în România, pentru operațiuni.”
Polonia și-a asumat, deci, rolul prudent de „atelier de reparații”, pe când decidenții României sunt gata să atribuie României un rol „operațional”, riscant. Ca urmare, România ar putea deveni „țintă legitimă”, conform afirmației lui Putin. Consecința ar fi declanșarea celui de al treilea război mondial, România ajungând câmp de luptă, iar românii carne de tun, deoarece Rusia ar primi îndreptățirea să bombardeze obiective militare considerate active de pe teritoriul nostru.
Aveți viziunea teritoriului României sfârtecat de explozii, ca și cel al Ucrainei? Vreți neapărat să târâți România într-un război care nu este al ei?
Vă amintim că aveți datoria să slujiți interesele României, nu ale altor state! Românii nu vor să curgă nicio picătură de sânge românesc pentru interese străine! România nu este cazul să devină parte activă în acest război!
Vă cerem să retrageți imediat acest proiect de OUG, care echivalează cu intrarea României în războiul ruso-ucrainean!
Solicit număr de înregistrare pe adresa de e-mail: ……….
La adresele:
transparenta.decizionala@mapn.ro
ionmarcelciolacu@gmail.com
catalin.predoiu@cdep.ro
office@predoiu.ro
drp@gov.ro
marcel.bolos@mfinante.gov.ro
raluca.turcan@cdep.ro
senator@alinagorghiu.ro
angel.tilvar@senat.ro
opinia_ta@mae.ro
ministru@mae.ro
office.minister@economie.gov.ro
sebastian.burduja@cdep.ro
sebastian@burduja.ro
alexandru.rafila@srm.ro
arafila@yahoo.com
ministeru@ms.ro
adcaciu@yahoo.com
contact.minister@mfe.gov.ro
ministru@mdlpa.ro
florin.barbu@madr.ro
florin.barbu@cdep.ro
bogdan.ivan@cdep.ro
office@mcid.gov.ro
mircea.fechet@mmediu.ro
mircea.fechet@gmail.com
contact@intotero.ro
relatiipublice@mfamilie.gov.ro
cabinet.ministru@mmuncii.gov.ro
simona.bucuraoprescu@cdep.ro
nicolae.ciuca@senat.ro