Autor: Kenji Yamamoto*
*Corespondență: yamamoto@okamura.or.jp
Secția Chirurgie Cardiovasculară, Centrul de Varice, Okamura Memorial Hospital, 293-1 Kakita Shimizu-cho, Sunto-gun, Shizuoka 411-0904, Japonia.
Vă prezentăm traducerea acestui raport din Jurnalul de Virologie, o revistă de cercetare cu Factor de Impacr (IF) 3,6.
Primit: 20 martie 2022
Acceptat: 1 iunie 2022
Publicat omline: 05 iunie 2022
Rezumat
Recent, The Lancet a publicat un studiu privind eficacitatea vaccinurilor COVID-19 și scăderea imunității în timp. Studiul a arătat că funcția imună în rândul persoanelor vaccinate la 8 luni după administrarea a două doze de vaccin COVID-19 a fost mai mică decât cea în rândul persoanelor nevaccinate. Potrivit Recomandărilor Agenției Europene a Medicamentelor, injecțiile frecvente de rapel COVID-19 ar putea afecta negativ răspunsul imunitar și poate să nu fie fezabilă. Scăderea imunității poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi N1-metilpseudouridina, proteina spike, nanoparticulele lipidice, îmbunătățirea dependentă de anticorpi și stimulul antigenic original.
Aceste modificări clinice pot explica asocierea raportată între vaccinarea COVID-19 și zona zoster. Ca măsură de siguranță, vaccinările de rapel ulterioare trebuie întrerupte. În plus, data vaccinării ar trebui să fie
consemnată în fișa medicală a pacienților. Au fost mai multe măsuri practice pentru a preveni scăderea imunității raportată. Acestea includ limitarea utilizării medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv acetaminofenul pentru a menține temperatura corporală profundă, utilizarea adecvată a antibioticelor, renunțarea la fumat, controlul stresului și limitarea utilizării de emulsii lipidice, inclusiv propofol, care poate determina imunosupresie perioperatorie. În concluzie, vaccinarea COVID-19 este un factor de risc major pentru infecții la pacienții în stare critică.
Cuvinte cheie: COVID-19, factor de risc, pacienți în stare critică, vaccinare, sindrom de imunodeficiență dobândit prin vaccin.
Draga editorule,
Pandemia de boala coronavirus (COVID-19) a condus la utilizarea pe scară largă a vaccinurilor genetice, inclusiv ARNm și vaccinuri cu vectori virali. În plus, au fost folosite vaccinuri de rapel, dar eficacitatea lor prin proteina spike împotriva tulpinilor Omicron ce a suferit extrem de numeroase mutții este limitată. Recent, Te Lancet a publicat un studiu despre eficacitatea vaccinurilor COVID-19 și scăderea imunității în timp[1]. Studiul a arătat că imunitatea în rândul persoanelor vaccinate, la 8 luni dupa administrarea a două doze de vaccin COVID-19, a fost mai mică decât cea în rândul persoanelor nevaccinate.
Aceste descoperiri au fost mai pronunțate la adulții în vârstă
și indivizi cu afecțiuni preexistente. În conformitate cu recomandările Agenției Europene pentru Medicamente, injecțiile frecvente de rapel COVID-19 ar putea afecta negativ răspunsul imun și poate să nu fie fezabil [2]. Mai multe țări, inclusiv Israel, Chile și Suedia, oferă a patra doză doar adulților în vârstă și altor grupuri, mai degrabă decât tuturor indivizilor [3].
Scăderea imunității este cauzată de mai mulți factori. În primul rând, N1-metilpseudouridina este utilizată ca înlocuitor pentru uracil în codul genetic. Proteina modificată poate induce activarea celulelor T reglatoare, ducând la scăderea imunității celulare [4]. Tereby, cel
proteinele spike nu se degradează imediat după administrarea vaccinurilor ARNm. Proteina spike prezentă pe exozomi circulă în tot organismul pentru mai mult de 4 luni [5]. În plus, studii in vivo au arătat că nanoparticulele lipidice (LNP) se acumulează în ficat, splină, glandele suprarenale și ovare [6] și că ARNm încapsulat în LNP este puternic incriminat [7]. Anticorpii nou generați ai proteinei spike dăunează celulelor și țesuturilor care sunt pregătite să producă proteinele spike [8], iar celulele endoteliale vasculare sunt deteriorate prin proteinele spike în fluxul sanguin [9]; acest lucru poate afecta organele sistemului imunitar, cum ar fi glanda suprarenală.
În plus, poate apărea amplificarea dependenței de anticorpi, în care anticorpii care intensifică infecția atenuează efectul anticorpilor neutralizanți în prevenirea infecției [10]. Problema antigenică originală [11], adică aceea legată de memoria imună reziduală a vaccinului de tip Wuhan, poate împiedica vaccinul să fie suficient de eficient împotriva variatelor tulpini. Aceste mecanisme pot fi, de asemenea, implicate în exacerbarea COVID-19.
Unele studii sugerează o legătură între vaccinurile COVID-19 și reactivarea virusului care provoacă zona zoster
[12, 13]. Această afecțiune este uneori denumită sindrom de imunodeficiență dobândit prin vaccin [14]. Din
Decembrie 2021, pe lângă COVID-19, Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară, Okamura Memorial Hospital, Shizuoka, Japonia (denumit în continuare „institutul”) a întâlnit cazuri de infecții greu de ținut sub
control. De exemplu, au existat mai multe cazuri de infecții suspectate din cauza infamației post-intervenții chirurgicale pe cord deschis, care nu au putut fi eliminate nici după mai multe săptămâni de utilizare a mai multor antibiotice. Pacienții au arătat
semne de imunosuprmiare și au existat și câteva decese. Riscul de infecție poate astfel crește. E posibil ca variații algoritmi medicali pentru evaluarea prognosticului postoperator să trebuiască a fi revizuiți în viitor. Mass-media a ascuns până acum incidentele de efecte adverse ale administrării vaccinului, cum ar fi tromboticele imune induse de vaccin -– trombocitopenie – (VITT), din cauza propagandei părtinitoare.
Institutul întâmpină multe cazuri în care această cauză este deja recunoscută. Aceste situații s-au petrecut în valuri; deocamdară acestea nu au fost încă rezolvate, în ciuda măsurilor implementate pentru a verifica în mod curent pacienții internați pentru intervenții chirurgicale de trombocitopenia indusă de anticorpi heparină (HIT). Au fost patru cazuri pozitive pentru anticorpi HIT confrmate la institut de la începutul vaccinării; această frecvență a cazurilor pozitive pentru anticorpi HIT a fost rar observată înainte. Cazuri fatale din cauza VITT care urmează după administrarea vaccinurilor COVID-19 au fost de asemenea raportate [15].
Ca măsură de siguranță, vaccinările de rapel ar trebui întrerupte imediat. În plus, ar trebui să fie consemnată în fișa medicală data și ora ultimei vaccinări a pacienților. Datorită
lipsei de conștientizare a acestui grup de boli în rândul medicilor și al publicului larg din Japonia, un istoric de vaccinare COVID19 nu este adesea documentat, așa cum este în caz de vaccinare împotriva gripei. Ar putea fi cazul ca ultima vaccinare împotriva COVID-19 să fie luată în considerare atunci când sunt necesare proceduri invazive. Mai multe măsuri practice pot fi implementate pentru prevenirea scăderii raportate a imunității [16]. Acestea includ limitarea utilizării medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv acetaminofenul, pentru a menține
temperatura corporală mormală la țesuturile profundă, utilizarea adecvată a antibioticelor,
renunțarea la fumat, controlul stresului și limitarea utilizării
de emulsii lipidice, inclusiv propofol, care poate provoca imunosupresia perioperatorie [17].
Până în prezent, când se compară avantajele și dezavantajele vaccinurilor ARNm, vaccinarea a fost
recomandată în mod obișnuit. Acum când pandemia de COVID-19 devine mai bine controlată, este probabil să apară dovezi evidente ale sechelor datorate acestor vaccinuri. S-a emis ipoteza că va exista o creștere a bolilor cardiovasculare, în special a sindroamelor coronariene acute, cauzate de proteinele spike din vaccinurile genetice [18, 19]. În afara acestora, riscul de infecții din cauza funcțiilor imune scăzute, există un posibil risc de afectare necunoscută a organelor cauzat de vaccinul care a rămas ascuns, fără prezentări clinice aparente, în principal în sistemul circulator. Prin urmare, evaluări atente ale riscurilor înainte
de intervenții chirurgicale și proceduri medicale invazive sunt esențiale. Sunt necesare în continuare studii controlate randomizate care să confirme aceste observații clinice.
În concluzie, vaccinarea COVID-19 este un factor major de risc de infecții la pacienții în stare critică.
Referințe
1. Nordström P, Ballin M, Nordström A. Risk of infection, hospitalisation, and death up to 9 months after a second dose of COVID-19 vaccine: a retrospective, total population cohort study in Sweden. Lancet. 2022;399:814–23. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00089-7.
2. European Centre for Disease Prevention and Control. Interim public health considerations for the provision of additional COVID-19 accine doses. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-public-health-considerations-additional-vaccine-doses. Accessed 4 May 2022.
3. Mallapaty S. Fourth dose of COVID vaccine ofers only slight boost against Omicron infection. Nature. 2022. https://doi.org/10.1038/D41586-022-00486-9.
4. Krienke C, Kolb L, Diken E, Streuber M, Kirchhof S, Bukur T, et al. A noninfammatory mRNA vaccine for treatment of experimental autoimmune encephalomyelitis. Science. 2021;371:145–53. https://doi.org/10.1126/science.aay3638.
5. Bansal S, Perincheri S, Fleming T, Poulson C, Tifany B, Bremner RM, et al. Cutting edge: circulating exosomes with COVID spike protein are induced by BNT162b2 (Pfzer–BioNTech) vaccination prior to development of antibodies: a novel mechanism for immune activation by mRNA vaccines. J Immunol. 2021;207:2405–10. https://doi.org/10.4049/jimmunol.2100637.
6. BNT162b2 Module 2.4. Nonclinical Overview. FDACBER-2021-4379-0000681 JW-v-HHS-prod-3-02418.pdf (judicialwatch.org) Access 6 May 2022.
7. Ndeupen S, Qin Z, Jacobsen S, Bouteau A, Estanbouli H, Igyártó BZ. The mRNA-LNP platform’s lipid nanoparticle component used in preclinical vaccine studies is highly infammatory. Science. 2021;24:103479. https://doi.org/10.1016/j.isci.2021.103479.
8. Yamamoto K. Risk of heparinoid use in cosmetics and moisturizers in individuals vaccinated against severe acute respiratory syndrome coronavirus. Thromb J. 2021. https://doi.org/10.1186/s12959-021-00320-8.
9. Lei Y, Zhang J, Schiavon CR, He M, Chen L, Shen H, et al. SARS-CoV-2 spike protein impairs endothelial function via downregulation of ACE 2. Circ Res. 2021;128:1323–6. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902.
10. Liu Y, Soh WT, Kishikawa JI, Hirose M, Nakayama EE, Li S, et al. An infectivity-enhancing site on the SARS-CoV-2 spike protein targeted by antibodies. Cell. 2021;184:3452-66.e18. https://doi.org/10.1016/j.cell.2021.05.032.
11. Cho A, Muecksch F, Schaefer-Babajew D, Wang Z, Finkin S, Gaebler C, et al. Anti-SARS-CoV-2 receptor-binding domain antibody evolution after mRNA vaccination. Nature. 2021;600:517–22. https://doi.org/10.1038/s41586-021-04060-7.
12. Desai HD, Sharma K, Shah A, Patoliya J, Patil A, Hooshanginezhad Z, et al. Can SARS-CoV-2 vaccine increase the risk of reactivation of Varicella zoster. Systematic review. J Cosmet Dermatol. 2021;20:3350–61. https://doi.org/10.1111/jocd.14521.
13. Barda N, Dagan N, Ben-Shlomo Y, Kepten E, Waxman J, Ohana R, et al. Safety of the BNT162b2 mRNA Covid-19 v in a nationwide setting. N Engl J Med. 2021;385:1078–90. https://doi.org/10.1056/NEJMOA2110475.
14. Senef S, Nigh G, Kyriakopoulos AM, McCullough PA. Innate immune suppression by SARS-CoV-2 mRNA vaccinations: the role of G-quadruplexes, exosomes, and MicroRNAs. Food Chem Toxicol. 2022;164:113008. https://doi.org/10.1016/J.FCT.2022.113008.
15. Lee EJ, Cines DB, Gernsheimer T, Kessler C, Michel M, Tarantino MD, et al. Thrombocytopenia following Pfzer and Moderna SARS-CoV-2 vaccination. Am J Hematol. 2021;96:534–7. https://doi.org/10.1002/AJH.26132.
16. Yamamoto K. Five important preventive measures against the exacerbation of coronavirus disease. Anaesthesiol Intensive Ther. 2021;53:358–9. https://doi.org/10.5114/ait.2021.108581.
17. Yamamoto K. Risk of propofol use for sedation in COVID-19 patient. Anaesthesiol Intensive Ther. 2020;52:354–5. https://doi.org/10.5114/ait.2020.100477.
18. Gundry SR. Observational fndings of PULS cardiac test fndings for infammatory markers in patients receiving mRNA vaccines. Circulation. 2021;144(suppl_1):A10712–A10712. https://doi.org/10.1161/circ.144.suppl_1.10712.
19. Lai FTT, Li X, Peng K, Huang L, Ip P, Tong X, et al. Carditis After COVID-19 vaccination with a messenger RNA vaccine and an inactivated virus vaccine: a case-control study. Ann Intern Med. 2022;175:362–70. https://doi.org/10.7326/M21-3700.
Sursa:
Adverse efects of COVID-19 vaccines and measures to prevent them