Adeseori basmele populare reprezintă o legendă frumoasă, ideală, romantică ce ne încântă sufletul. Să fie oare doar atât? Cum ar fi dacă basmele străvechi ne-ar oferi soluții extrem de valoroase pe care le căutăm cu febrilitate – poate de ani de zile – la problemele noastre majore?
Vom discuta aici despre sindromul „fructul otrăvit”, așa cum este el ilustrat prin mărul otrăvit din basmul Albă ca Zăpada.
Punctul culminant în acest basm este momentul în care Albă ca Zăpada este tentată cu un fruct apetisant – un măr – care însă este otrăvit de către mașteră, personajul negativ din poveste. Albă ca Zăpada rămâne apoi într-un leșin permanent. Soluția ieșirii din această criză totală este sărutul din partea celui ce o iubește cu adevărat.
Interesant de remarcat aici slăbiciunea personajul negativ, maștera: practic aceasta nu crede absolut deloc în existența iubirii. Ea este chiar sigură că iubirea nu există și tocmai de aceea ea crede că iubirea nu ar putea-o salva pe Albă ca Zăpada. Am putea spune că aici este un complex de doi factori: o ignoranță totală și radicală din partea personajului negativ asupra iubirii și căutarea inconștientă a iubirii de către personajul central al povești, adică într-un mod surprinzător, se întâlnește o căutare plină de puritate a sufletului cu o limitare extremă, generată de egoism. Ceea ce produce însă cuplajul între aceste două aspecte extrem de diferite, interacțiunea lor, cât și condiția aparent dezastruasă – dar care în final va fi salvatoare – este mărul otrăvit.
Am vrut să comentăm puțin basmul Albă ca Zăpada pentru a putea clarifica în continuare anumite aspecte esențiale din viața fiecăruia dintre noi.
Suntem înconjurați de situații de viață extrem de numeroase în care se manifestă sindromul „mărul otrăvit”
Dacă privim cu foarte multă atenție în jurul nostru vom constata că suntem înconjurați de situații de viață extrem de numeroase în care se manifestă sindromul „mărul otrăvit”. Iată câteva exemple:
– Tigăile anti-aderente cu teflon sau cu quantum s-au dovedit a fi puternic cancerigene și în orice caz, nesănătoase pentru alimentele preparate în ele, cat și pentru om în general.
– Alimentele pe care le consumăm conțin aditivi alimentari dăunători în fel și chip sănătății.
– Medicamentele alopate conțin componente toxice care, în mod paradoxal, ne afectează starea de sănătate.
– Pesticidele cu care stropim culturile de legume și fructe pentru a ne putea asigura astfel hrana conțin substanțe cancerigene și toxice foarte puternice.
– puii de găină ce sunt consumați de majoritatea populației sunt crescuți în ferme numite „baterii”, în care aceștia nu respiră deloc aer curat și sunt îndopați cu alimente compozite artificiale, cu hormoni de creștere și dopați cu foarte multe antibiotice. Prin consumul alimentelor ce conțin acești pui, toate substanțele toxice descrise ajung în organismul nostru.
– Mai nou peștii, inclusiv somonul consumat de mulți, conțin metale grele (plumb, etc.), sau – chiar culmea – este reconstruit din firimituri ale cărnii acelui pește și comercializat ulterior ca „filé”.
– Tehnologiile de comunicare cum ar fi tehnologia GSM, deși utile omului modern, au totuși un grad de toxicitate mărit asupra organismului. În acest sens există studii ce arată că folosirea îndelungată a telefonul mobil în apropierea capului sau purtarea acestui telefon asupra noastră o lungă perioadă din zi poate provoca afectări ale ochiului – de exemplu cataracta — ale creierului, ale inimii, a organelor genitale etc.
– Tehnologiile de transfer de date mobile 2G, 3G, 4G și 5G sunt progresiv din ce în ce mai dăunătoare pentru om și mediul biologic în general, aceasta și datorită creșterii progresive a frecvemțelor lor de operare. Aici nu ne referim doar la utilizarea dispozitivului mobil, ci la rețeaua de transmitere terestră sau prin sateliți, care creează o interfernță electromagnetică semnificativă ce s-a dovedit deja medical că poate produce în anumite condiții diabetul de tip doi, scăderea dramatică a imuității, depresii severe, insomnie, diminuarea capacității de regenerare, diminuarea drastică a secreției de serotonină etc.
Iată doar câteva exemple de „mere otrăvite”. În toate aceste situații și multe altele asemănătoare, este foarte util să identificăm cauza generatoare a fiecăreia dintre aceste situații. De exemplu, putem descoperi în ce constă otrava din „mărul otrăvit” și chiar și cine anume ne tentează cu acesta. Astfel am arătat cum masoneria mondială, cât și cea locală, pare a fi cea care ne tentează cu aceste „mere otrăvite”.
Ceea ce avem noi în realitate de făcut este să găsim soluții la toate aceste probleme
Totuși clarificarea referitoare la „cine” orchestrează toate acestea nu este nici pe departe rezolvarea problemei, ci este doar obiectivarea parțială a ei. Ceea ce avem noi în realitate de făcut este să găsim soluții la toate aceste probleme. Este chiar mai puțin important cine anume a făcut răul, dacă a făcut-o în mod intenționat sau nu, sau doar din simplă răutate. Pe noi ne interesează cum anume remediem această stare de fapt, aici și acum, în situația dată.
Adeseori în basme și în mitologie apare un principiu extrem de interesant: transformarea dezavantajului în avantaj. Acest principiu este numit uneori în alchimie și în psihologia transpersonală sublimare. Unul dintre oamenii de știință ce a studiat foarte atent și asiduu acest principiu fundamental este Carl Gustav Jung, ce l-a observat și obiectivat inclusiv în studierea conversiei comportamentuli deviant în nanifestări armoniooase, conversie pe care a numit-o catharsis. Dar chiar și acest lucru este mai puțin important – de unde anume provine soluția problemei noastre. Important este să identificăm soluția corectă și să o aplicăm în mod eficient până când obținem rezultatul căutat.
Să privim puțin mai atent basmul la care ne-am referit. Apare ca un dezavantaj teribil, chiar ca o tragedie, starea de letargie totală ce o cuprinde pe Albă ca Zăpada, ea rămânând practic paralizată o lungă perioadă de timp, aparent fără nici o șansă de remediere. Sau mai exact, cu o singură șansă de remediere. Și tocmai aici apare transformarea aparentului dezavantaj total într-un avantaj excepțional!
Există o singură soluție pentru rezolvarea acestei probleme majore
Așadar însăși faptul că există o singură soluție pentru rezolvarea acestei probleme majore, o poate transforma dintr-un dezavantaj teribil și chiar înspăimântător, într-un avantaj extraordinar. Observăm că soluția este chiar căutarea (ce era la început aproape inconștientă) din partea Albei ca Zăpada: iubirea.
Așadar, de aici desprindem că aceste personaje stranii ce oferă „mărul otrăvit” cat și „mărul otrăvit” în sine sunt în realitate parte a unei acțiuni pline de înțelepciune a lui Dumnezeu ce ne vizează și în care ni se oferă o șansă în plus să descoperim ceea ce nici noi nu știm foarte exact că în realitate căutăm. Și mai ales habar nu aveam cum să căutăm aceasta! Din acest punct de vedere personajele negative ne sunt Învățători!
Mai ales în situația în care noi nu căutăm ghizi spirituali care să ne învețe răbdători înțelepciunea și pricipiile vieții armonioase, nici nu trebuie să ne mire că viața, universul său Dumnezeu ne trimit cumva profesori prin interacțiune cu care ne apare o experiență foarte neplăcută, dar care totuși, într-un mod surprinzător, ne oferă șansa de a învața lecția de care avem cel mai mult nevoie!
Așadar nu e cazul să ne preocupe absolut deloc „fructul otrăvit” sau cei prin care ne vine acesta, odată ce situația a fost obiectivată în conștiința noastră. Mai degrabă e cazul să fim foarte atenți să identiificăm corect soluția problemei noastre și să o punem perseverent în aplicare, până la reușita deplină, încununată de succes. Considerăm că aceasta este lecția de viață pe care ne-o transmite din negura vremurilor basmul Albă ca Zăpada, iar această morală poate fi aplicată în cele mai diferite situații de viață, aici și acum.
Totul este să nu ne cramponăm de mijloacele prin care ne-a venit acest dram de înțelepciune, ci să acționăm pozitiv cu tenacitate până la capăt, reluând mereu și mereu eforturile noastre dacă acest lucru este necesar, până la reușita deplină.
SUCCES!